Stappenplan evenement/fuif organiseren

 

Een fuif of evenement organiseren vergt heel wat voorbereiding en planning. We zetten even enkele belangrijke dingen op een rijtje.

  • Vraag toelating voor je fuif/evenement aan de stad (min. 8 weken voor je fuif/evenement plaatsvindt). Met hulp van de dienst evenementen kan je de volgende zaken in orde brengen:
    • op de hoogte brengen van brandweer en politie
    • inzetten van vrijwilligers voor bewaking
    • vergunning voor sterke dranken
    • milieuvergunning (voor evenementen die buiten plaatsvinden)
    • plakvergunning (voor affiches)
  • Vraag indien nodig uitleenmateriaal aan
  • Vraag eventueel ook herbruikbare bekers aan.
  • Vraag (indien nodig) Sabam en de Billijke vergoeding aan via MyUnisono.


We helpen je op weg...​​

Ikorganiseer.be

ikorganiseer.be is een informatiewebsite ter ondersteuning van jonge organisatoren van muziekevenementen. Het is dé plek waar je als organisator een bundeling van betrouwbare en kwalitatieve informatie kan vinden.



Checklist muziekevenementen

Een goed georganiseerd muziekevenement vergt heel wat planning vooraf. Daarom komt een handige checklist altijd van pas. We zetten voor jou op een rijtje waar je allemaal aan moet denken.



VI.be Platform

Zoek je nog opkomende bands, dj’s, producers en soloartiesten voor je evenement? VI.BE platform brengt nieuw talent op de juiste plaatsen.



Geluidsnormen voor muziekactiviteiten

Voor het afspelen van elektronisch versterkte muziek gelden een aantal voorwaarden die zijn geregeld in de Vlaamse milieuregelgeving (VLAREM). Hierin zijn zowel normen opgenomen voor de muziekactiviteit zelf als voor de bescherming van de omgeving. Afhankelijk van de aard van de activiteit en het maximale geluidsniveau zijn bepaalde voorwaarden van toepassing.



Subsidies voor cultuur

Vlaanderen investeert in Cultuur. Daarom zijn er vanuit Vlaanderen verschillende subsidiestromen naar de cultuursector. Of jouw evenement in aanmerking komt voor zo'n subsidie, kan je uitzoeken op de website Cultuur van de Vlaamse overheid.



Bescherm je oren

Heel wat jongeren hebben last van oorsuizen, een pieptoon die andere mensen niet kunnen horen. Vaak is die ‘tuut’ het gevolg van gehoorschade door te hevige decibels op fuiven, festivals, concerten… Die kunnen je oren stevig naar de vaantjes helpen. Eenmaal je oren beschadigd zijn en je opgezadeld zit met oorsuizen, is er geen weg meer terug en moet je ermee leren leven. Preventie is dus belangrijk...



Beveiliging tijdens je evenement

Al gedacht aan professionele beveiliging voor je evenement? Leer bij over wat mag en niet mag tijdens controles, wie gemachtigd is om controles uit te voeren, ...
Een lijst met professionele bewakingsondernemingen komt zeker en vast van pas.